24 Mayıs 2011 Salı

Ekonomi büyüdü ama hala 16'ncıyız !

Hürriyet'in ekonomi sayfasındaki küçük bir habere gözüm ilişti geçenlerde. Sizlerle paylaşmak istiyorum. Haber bu :

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17851308.asp?gid=384

Haberi okuduktan sonra biraz araştırma yaptım ve şu sonuçlara ulaştım:

Türkiye'nin son on yılına damgasını vuran ve "İstikrar Sürsün, Türkiye Büyüsün" sloganı ile seçmenlerden oy talep eden AK Parti, hükümette olsa da olmasa da IMF verilerine göre Türkiye, - satın alma gücü ve GSMH oranına göre - 2016 yılına kadar ekonomik büyüklük olarak dünya sıralamasındaki 16'ncılığını koruyacak.

Türkiye'nin son 30 yıldaki ekonomik büyüme hızı, ciddi bir gelişme kaydetmiş gibi görünse de, dünyadaki hızlı gelişime ayak uyduramamış. 1980 yılında 116.2 milyar dolar olan ekonomik büyüklük, 2009 yılında 879.3 milyar dolara yükselirken, sıralamada yerimiz ancak 3 basamak yükselebilmiş. Bu 30 yıllık süreçte Türkiye 19. basamaktan 16. basamağa yükselirken, aynı süreçte Türkiye'nin çok gerisinde bulunan Endonezya ciddi bir ekonomik atılımla 2009'da 961.4 milyar dolarlık hasılayla, ülkemizin önüne geçmiş. Endonezya'nın ulaştığı bu ekonomik büyümeye ülkemiz, 1 yıl geriden gelerek 2010 yılında 900 milyon dolarlık bir eksikle ulaşmış.

Bu süreçte en çarpıcı olan, 1987'de Türkiye'den çok daha küçük bir ekonomiye sahip olan Güney Kore'nin otomotiv ve bilişim sektörüne yaptığı yatırımlarla 1 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin önüne geçmesi. Son yıl verilerine göre, Türkiye 16'ncı basamakta yer alırken Güney Kore 12. sırada bulunmakta.

23 Mayıs tarihli bu haber, Türkiye'nin iddaa edildiği kadar da büyük ve güçlü bir ekonomiye sahip olmadığını kanıtlaması açısından çok önemli. Gelişmekte olan ülkeler ekonomilerini sanayii, turizm, bilişim sektörlerine yaptıkları yatırımlarla büyüterek kaynak sağlarlarken, Türkiye ise son 10 yılda elinde bulunan en güçlü kaynakları satarak (özelleştirerek), kendine kaynak sağlamış.

Türkiye'nin yatırım yapmadığı TİSK'in verilerinde de açıkça görülmekte. 2000 yılında %6.5 olan işsizlik oranı, 2010 yılında %14.4'e yükselmiş. İşsizlik oranı bu zaman diliminde %121'lik bir artış gösterirken, Türkiye ihracatta sadece ve sadece %30'luk büyüme kaydetmiş. Bu sayısal verilerden yola çıkarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu objektif olarak görüyoruz. Yani demem o ki, istikrar sürecek ama Türkiye'nin büyüdüğü falan yok.

2 yorum:

  1. ancak reklamları ve böyle basını da kullanarak köydeki teyzeyi kandırsın bunlar. tuik in veri tabanı herkese açık gerçekler orada var zaten

    YanıtlaSil
  2. İçerik-Başlık : Sivil Toplum Kuruluşlarına Destek

    Assos Diamond, Türkiye'nin dört bir yanındaki sivil toplum kuruluşlarına destekçilerinin aracılığıyla Facebook üzerinden ulaşıp, onlara destek veriyor.

    İlk zamanlarda sadece kullanıcıların arkadaşlarıyla iletişimde kalmak, hoş vakit geçirmek amacıyla kullandığı Facebook, artık bazı büyük firmalar için en çok tercih edilen iletişim kanalı olarak gösteriliyor.

    Bu bilince sahip bir marka olarak Assos'ta dev projelerini Facebook üzerinden geliştiriyor. Facebook aracılığıyla 2. sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Assos, sosyal duyarlılığı yüksek bir marka olarak başarılı projelere imzasını atmaya devam ediyor.

    Assos "Gönülden Bağlıyım" projesi ile Türkiye'nin dört bir yanındaki 1000'e yakın sivil toplum kuruluşuna, takipçilerinin desteğiyle ulaşmayı amaçlıyor. www.facebook.com/assosonline
    adresinden yürütülen kampanyada, takipçilerin destek vermek istediği STK'yı belirleyip destek ver butonuna tıklamaları yeterli. Desteklenen STK'lardan minumum 3000 desteğe ulaşan ilk 30 STK'nın bilgisayar, yazıcı gibi ofis malzemeleri Assos tarafından karşılanıyor.

    Assos milyonlarca kullanıcıya ulaşıp, hem onları yeniliklerden haberdar etme hem eğlendirme hem de kendilerinin de destekleriyle topluma yararlı çalışmalar yapmak gibi bir çok faaliyeti Facebook aracılığıyla başarıyla yürütebilen bir marka olarak, bu yönde sürdürülebilir çalışmalarına hız kesmeden devam etmeyi hedefliyor.

    Sizde kuruluşlara destek veriniz .

    Mert

    YanıtlaSil